Қандағы гемоглобиннің төмен деңгейі көптеген денсаулық проблемаларын, соның ішінде анемияны тудыруы мүмкін. Анемия — қанның құрамында гемоглобин жеткіліксіз болатын жағдай, бұл қан арқылы тасымалданатын оттегінің азаюына әкеледі.
Төмен гемоглобин белгілеріне әлсіздік, шаршау, терінің бозаруы және суыққа сезімталдықтың жоғарылауы жатады. Егер сізде гемоглобин деңгейі төмен болуы мүмкін деп күдіктенсеңіз, диагнозды нақытылау үшін дәрігерге барыңыз.
Гемоглобин деңгейін жоғарылатудың бірнеше жолы бар. Ең қарапайым әдістердің бірі — темір тұтыну. Темір — гемоглобиннің маңызды құрамдас бөлігі, ол тіндерге оттегіні тасымалдауға көмектеседі. Темірді ет, құс еті, балық, бұршақ дақылдары, жаңғақтар мен жасыл көкөністерден алуға болады.
С дәрумені темірді сіңіруге көмектеседі, сондықтан оны құрамында темірі бар тағамдармен бірге тұтыну маңызды. С дәрумені цитрус, құлпынай, киви, қызыл бұрыш және қызанақта кездеседі.
Сондай-ақ фолий қышқылын тұтынуды арттыру қажет. Фолий қышқылы — денеге жаңа қызыл қан жасушаларын шығаруға көмектесетін маңызды компонент. Фолий қышқылы жасыл көкөністер, бұршақ дақылдары, дәнді дақылдар және апельсиндерде кездеседі.