Қандағы холестерин деңгейін бақылау көмектесетін тамақтану әдеттерін дамыту өте маңызды. Жүрек-қан тамырлары аурулары мезгілсіз өлімнің жиі кездесетін себептерінің бірі. Денсаулығыңды күту және қан тамырларын нығайту үшін күнделікті тамақтану кезінде екі қарапайым ережені сақтау керек. Ол үшін холестерин деңгейін арттыратын тағамдарды азырақ жеп, пайдалы тағамдарды көбірек тұтыну маңызды. Бұл туралы Gazeta.Ru тілшісіне берген сұхбатында эндокринолог Елена Зяблова айтып берді.
Маманның айтуынша, қан тамырларын нығайту үшін мәзіріңізге С дәрумені бар тағамдарды қосу маңызды. Мысалы, қымыздық, қарақұмық, бұршақ және балыққа назар аударыңыз.
Қарақұмық құрамында қандағы холестерин деңгейін төмендетуге көмектесетін көп талшық бар. Бұршақ ішек бактерияларын қоректендіруге көмектеседі, бұл өз кезегінде метаболизмді ынталандырады. Балықтың құрамында жүрек пен сүйектерге пайдалы омега-3 бар.
Авокадо қан тамырларын нығайта алады. Бұл өнім холестеринді ісіктердің пайда болу қаупін азайтады.
Сондай-ақ күнделікті жейтін тағам қатарына жидектерді қосыңыз, оларда С дәрумені мен жүрекке пайдалы заттар да көп. Зяблова жидек шырына да пайдалы екенін айтады.
Қан тамырларды әлсірететін әдеттер
• Темекі шегу;
• Қозғалыссыз өмір салты салмақтың артуына әкеледі, гипертонияны қоздырады;
• Дұрыс тамақтанбау – бұл майлы ет, майонез, тұз, «жылдам» көмірсулар және тәтті тағамдар;
• Ұйқының бұзылуы – сонымен қатар түнгі ұйқының бұзылуы жүрек-қан тамырлары ауруларының қаупін арттырады;
• Шамадан тыс жұмыс пен күйзеліс.