Диетолог Андрей Бобровский Sputnik радиосына етті қаншалықты жиі және қандай мөлшерде жеуге болатынын айтты.
Маманның айтуынша, күнделікті аз мөлшерде ет жеу пайдалы, бірақ оның кейбір түрлерін ас мәзіріне жиі енгізбеу керек.
"Тәуліктік калория мөлшерінің орташа есеппен 15 пайызы ақуыз болуы керек. Бұл тәулігіне 50-ден 150 граммға дейін ет жеу керек дегенді білдіреді. Бірақ құрамында зиянды майлар көп ет мөлшерін азайту керек. Әдетте, бұл қызыл ет (сиыр еті, қой еті). Оны көп дегенде аптасына бір рет, аз дегенде айына бір рет жеген жөн», - деді медицина ғылымдарының кандидаты.
Бобровский зиянды майлардың мазмұны өнімнің сапасын бағалаудың ең маңызды критерийі екенін атап өтті. Құрамында осы зиянды заттар бар қызыл ет тағамдарын дұрыс пайдаланбау жүрек-қан тамырлары аурулары мен онкологиялық аурулардың дамуына әкелуі мүмкін, деп түсіндірді ол.
"Кең ауқымды зерттеулер рациондағы қызыл ет неғұрлым көп болса, өмір сүру ұзақтығы соғұрлым қысқарады. Нашар майлар атеросклерозды, инсультты, инфарктты тудыруы мүмкін, ал ет қорыту өнімдері ішектің шырышты қабығына улы, бұл қатерлі ісік ауруының даму ықтималдығын арттырады", – деді диетолог.
Бобровский сондай-ақ зиянды майлары аз ет түрлерін атады.
"Жас қой етінде зиянды майлар аз. Майы аз ет пен құс етіне артықшылық берген дұрыс", - деді ол.
Диетолог 60 жастан асқан адамдарға күнделікті кез келген етті тұтыну ұсынылмайтынын ескертті. Олар үшін аминқышқылдарының қосымша көздері балық, теңіз өнімдері, саңырауқұлақтар және тофу болуы мүмкін.
"Саңырауқұлақтар – орман еті. Саңырауқұлақтардағы аминқышқылдары басқа өсімдік тағамдарына қарағанда толық, бірақ шын мәнінде етті саңырауқұлақтар мен соя негізіндегі тофу ірімшігімен біріктіру арқылы алмастыруға болады. Саңырауқұлақтар мен сояның қосындысы етті алмастыра алады. Сондай-ақ балық пен теңіз өнімдеріне назар аудару керек, онда ақуыз етке ұқсас", - деп кеңес берді Бобровский.