Оқи отырыңыз

Егер гүлдерде жүрек болса, ең үлкен әрі мықты жүрек бәйшешекте болар еді.

Автор: Сатыбалды Нарымбетов

— Редактор бағаны —

Байтұрсынұлы Нобель сыйлығы жайында
Байтұрсынұлы Нобель сыйлығы жайында

Автор: Ербол Жұмабайұлы

Статус: Massaget.kz порталының Бас редакторы

Материал жіберу БЛОГ ЖАЗУ

— Үздік әуендер —

Нұржан Тәжікенов - "Сағыныш"
Роза Рымбаева - Алтын сағым
"Тұран" тобы - Kara jorga - people's songм
"Тұран" тобы - The swan - N. Tilendiev
"Тұран" тобы - Kaiys's weeping - poems by S. Kudaiberdiev (the epic of 'Layla and Majnun')
"Тұран" тобы - Zharapazan - people's song - poems by S. Medeubek
Бас бет / Лайфстайл / Білім / Жаратылыстану / Қымыздың түрлерін білесіз бе?

Қымыздың түрлерін білесіз бе?

Қымыздың түрлерін білесіз бе?

Халқымыз әдетте жылқы қымызын дайындау әдісіне, сапасы мен сақталу уақытына, дәміне қарай отырып бірнеше түрге бөледі.

Саумал – жаңа сауылған әлі піспеген қымыз.

Уыз қымыз – бие алғаш байланып, жаңадан ашытылған қымызды айтады.

Бал қымыз – жылқының сүрі қазысын қосып, әбден бабына келтіріп пісілген қымыз. Бұл басқа қымызға қарағанда сары әрі қою, дәмді, жұғымды, тұщы болады.

Тай қымыз – бір күн сақталған қымыз.

Құнан қымыз – екі-үш күн сақталған, толық ашытылған қымыз.

Дөнен қымыз – үш-төрт күн сақталған өте күшті қымыз.

Бесті қымыз – 4-5 күн сақталған, ашуы әбден жеткен қымыз.

Мұнымен қатар шөп буыны қатып, күзде сауылатын қымызды «Сары қымыз» дейді.

Қыста қысыр биелерді қолда ұстап, сауып оны «Қысырдың қымызы» деп атайды.

Қулық биенің (Алғаш құлындаған бие) қымызын «Қысыраудың қымызы» дейді.

Бұрынғы қымыздың үстіне саумал қосылса оны «Түнемел қымыз» дейді.

Бірнеше күн сақталып, бапталған қымызға үстемелеп саумал қосылса оны «Қорабалы қымыз» деп атайды.

Сірге жияр қымыз – бие ағытылар кездегі ең соңғы қымыз. Бие алғаш байланып, уыз қымыз ішерде бір той болса, бие ағытылып, сірге жияр қымызды ішерде тағы бір той болады.

Бұдан сырт «Шалжығар қымыз» деген бар. Бұл бесті қымыздан да күшті, әрі ұзақ сақталған қымызды айтады. Ішкен адам бірден мас боп қалатындықтан «Шалжығар қымыз» деп аталған болуы мүмкін.

Бұдан басқа да әр жер, аймақ ерекшелігіне қарай аталатын қымыз түрлерін білсеңіз пікір қалдыра отырыңыз. 

Дайындаған: Алшын МАТАЙ

Сурет: wikimedia.org

9115 7
Рейтинг: +3

Дайындаған: Ардақ Құлтай
Қосылған күні: 09 наурыз 2013, 13:13
Пікірлер
+0
09 наурыз 2013, 14:06

Өте пайдалы жазба, этнографиялық білім әрқайсымызда бар деп айта алмаймын

+0
09 наурыз 2013, 14:11

Мұнша түрін білмеппін. Қымыз ішкім келіп кетті ғой

+0
09 наурыз 2013, 14:39

менің де

+0
10 наурыз 2013, 01:38

ішіп көруім керек осы қымызды...

+0
11 наурыз 2013, 10:37

сақтап алатын ақпарат екен, рахмет!

+0
13 наурыз 2013, 16:41

Ех, шіркін...

+0
30 наурыз 2013, 02:36

табиғи қымызды ішіп көрмедім.Дүкендерде қымбАт.Дүкендегі қымыз Қымыз тәбітім ашылып кетті ғой

Пікір білдіру:

Пікір қалдыру үшін тіркеліңіз немесе сайтқа кіріңіз.

Әлеуметтік желі арқылы кіру:

Ең қызықты блогтар

Біз тұратын Еуразия сыры
Біз тұратын Еуразия сыры

оқып көріңіз бәлкім білмейтін шығарсыз

"ДенсаулықKZ" арнасы

Елімізге десаулық жайлы арна керек пе?

Автор: Ұлжан Лайық
Аспанға қараңызшы...
Аспанға қараңызшы...

Мен аспанға қарап отырмын. Сіз де қараңызшы...


Соңғы аудармалар

Елес ерткен
Елес ерткен

Түпнұсқа атауы - Sen to Chihiro no kamikakushi Орысша атауы - Унесенные призраками Мемлекет: Жапония Жылы: 2001 Түрі: аниме Режиссері: Хаяо Миядзаки Жанры: шытырман оқиға Аударма: Темірлан Бредин, Айза Берікболова Дыбыстаған:...

Секундына 5 сантиметр
Секундына 5 сантиметр

Түпнұсқа атауы - Byôsoku 5 senchimêtoru Орысша атауы - 5 сантиметров в секунду Мемлекет: Жапония Жылы: 2007 Түрі: аниме Режиссері: Макото Синкай Жанры:...

Red Velvet - Rookie [kaz_sub]
Red Velvet - Rookie [kaz_sub]

Оңтүстік кореялық "Red Velvet" қыздар тобының жаңа жұмысын қабыл алыңыздар. 2014 жылы құрылған топ сәтті жұмыс істеп келеді. Аталған әнге түсірілген бейнебаян да ашық...