Оқи отырыңыз

Көркем сөз – көңіл тілі,
Жалаң сөз – зейін тілі.

Автор: Ахмет Байтұрсынұлы

— Редактор бағаны —

Байтұрсынұлы Нобель сыйлығы жайында
Байтұрсынұлы Нобель сыйлығы жайында

Автор: Ербол Жұмабайұлы

Статус: Massaget.kz порталының Бас редакторы

Материал жіберу БЛОГ ЖАЗУ

— Үздік әуендер —

Нұржан Тәжікенов - "Сағыныш"
Роза Рымбаева - Алтын сағым
"Тұран" тобы - Kara jorga - people's songм
"Тұран" тобы - The swan - N. Tilendiev
"Тұран" тобы - Kaiys's weeping - poems by S. Kudaiberdiev (the epic of 'Layla and Majnun')
"Тұран" тобы - Zharapazan - people's song - poems by S. Medeubek
Бас бет / Лайфстайл / Білім / Жаратылыстану / Қымыздың түрлерін білесіз бе?

Қымыздың түрлерін білесіз бе?

Қымыздың түрлерін білесіз бе?

Халқымыз әдетте жылқы қымызын дайындау әдісіне, сапасы мен сақталу уақытына, дәміне қарай отырып бірнеше түрге бөледі.

Саумал – жаңа сауылған әлі піспеген қымыз.

Уыз қымыз – бие алғаш байланып, жаңадан ашытылған қымызды айтады.

Бал қымыз – жылқының сүрі қазысын қосып, әбден бабына келтіріп пісілген қымыз. Бұл басқа қымызға қарағанда сары әрі қою, дәмді, жұғымды, тұщы болады.

Тай қымыз – бір күн сақталған қымыз.

Құнан қымыз – екі-үш күн сақталған, толық ашытылған қымыз.

Дөнен қымыз – үш-төрт күн сақталған өте күшті қымыз.

Бесті қымыз – 4-5 күн сақталған, ашуы әбден жеткен қымыз.

Мұнымен қатар шөп буыны қатып, күзде сауылатын қымызды «Сары қымыз» дейді.

Қыста қысыр биелерді қолда ұстап, сауып оны «Қысырдың қымызы» деп атайды.

Қулық биенің (Алғаш құлындаған бие) қымызын «Қысыраудың қымызы» дейді.

Бұрынғы қымыздың үстіне саумал қосылса оны «Түнемел қымыз» дейді.

Бірнеше күн сақталып, бапталған қымызға үстемелеп саумал қосылса оны «Қорабалы қымыз» деп атайды.

Сірге жияр қымыз – бие ағытылар кездегі ең соңғы қымыз. Бие алғаш байланып, уыз қымыз ішерде бір той болса, бие ағытылып, сірге жияр қымызды ішерде тағы бір той болады.

Бұдан сырт «Шалжығар қымыз» деген бар. Бұл бесті қымыздан да күшті, әрі ұзақ сақталған қымызды айтады. Ішкен адам бірден мас боп қалатындықтан «Шалжығар қымыз» деп аталған болуы мүмкін.

Бұдан басқа да әр жер, аймақ ерекшелігіне қарай аталатын қымыз түрлерін білсеңіз пікір қалдыра отырыңыз. 

Дайындаған: Алшын МАТАЙ

Сурет: wikimedia.org

9147 7
Рейтинг: +3

Дайындаған: Ардақ Құлтай
Қосылған күні: 09 наурыз 2013, 13:13
Пікірлер
+0
09 наурыз 2013, 14:06

Өте пайдалы жазба, этнографиялық білім әрқайсымызда бар деп айта алмаймын

+0
09 наурыз 2013, 14:11

Мұнша түрін білмеппін. Қымыз ішкім келіп кетті ғой

+0
09 наурыз 2013, 14:39

менің де

+0
10 наурыз 2013, 01:38

ішіп көруім керек осы қымызды...

+0
11 наурыз 2013, 10:37

сақтап алатын ақпарат екен, рахмет!

+0
13 наурыз 2013, 16:41

Ех, шіркін...

+0
30 наурыз 2013, 02:36

табиғи қымызды ішіп көрмедім.Дүкендерде қымбАт.Дүкендегі қымыз Қымыз тәбітім ашылып кетті ғой

Пікір білдіру:

Пікір қалдыру үшін тіркеліңіз немесе сайтқа кіріңіз.

Әлеуметтік желі арқылы кіру:

Соңғы аудармалар

Хён/ Аға/ Brother
Хён/ Аға/ Brother

Ел: Оңтүстік Корея Жыл: 2016 Режиссер: Квон Су Гён  Сценарийін жазған: Ю Ён А  Аударған: Ғалымжан Сәңкібаев Басты рөлдерде: ДИО (Exo тобының әншісі) мен Чо Джон Сок 

Елес ерткен
Елес ерткен

Түпнұсқа атауы - Sen to Chihiro no kamikakushi Орысша атауы - Унесенные призраками Мемлекет: Жапония Жылы: 2001 Түрі: аниме Режиссері: Хаяо Миядзаки Жанры: шытырман...

Секундына 5 сантиметр
Секундына 5 сантиметр

Түпнұсқа атауы - Byôsoku 5 senchimêtoru Орысша атауы - 5 сантиметров в секунду Мемлекет: Жапония Жылы: 2007 Түрі: аниме Режиссері: Макото Синкай Жанры:...