Арықтау үшін ас қорытылуына кететін уақытты біліңіз

Арықтау үшін ас қорытылуына кететін уақытты біліңіз
Фото: pinterest.com

Егер осы берілген ақпаратты ұстанып, асқазанда тағам қорытылып болғанша ештеңе жемей шыдасаңыз, сіздің арықтауға ғана емес, асқазаныңызды аман сақтап қалуға да мүмкіндігіңіз мол.

Тамақтың сіңу уақыты:

– Аш қарынға ішілген су бірден ішекке түседі.

 Жеміс пен жидек шырындары 15-20 минут ішінде сіңеді.

 Жеміс-жидектен араластырылып жасалған салат 20-30 минутта қорытылады.

 Қарбыздың сіңуіне 20 минут, ал қауынға 30 минут қажет.

Құрамында қызанақ, қияр, жасыл және қызыл бұрыштар бар салат 30 минутта сіңіп кетеді.

 Шалқан, сәбіз секілді тамыр көкөністері қорытылуға 50 минут уақыт кетеді.

 Ақтүйнек, асқабақ секілді құрамында крахмал бар көкөністер бір сағат шамасында қорытылады.

 Күріш, қарақұмық, арпа ботқалары 60-90 минут аралығында сіңеді.

 Бұршақ тұқымдастар қорытылуы үшін 90 минут уақыт қажет.

 Күнбағыс, асқабақ, күнжіт тұқымдары 2 сағат бойы қорытылады.

 Жаңғақтар, тіпті, күнбағыс, асқабақ, күнжіт тұқымдарынан ұзақ 2,5-3 сағат аралығында ағзаға сіңеді.

 Егер тұқымдар мен жаңғақтарды жемес бұрын суға салып қойса, олар тез қорытылады.

Жалпы тамақты ұйықтардан 3-4 сағат бұрын жеген жөн.

Жоғарыда көрсетілген ақпарат орташа есеппен алынған, әдетте тамақтың қорытылуы адамның ағза ерекшеліктеріне де байланысты болады.

А. Оралқызы