Оқи отырыңыз

Көркем сөз – көңіл тілі,
Жалаң сөз – зейін тілі.

Автор: Ахмет Байтұрсынұлы

— Редактор бағаны —

Массагет жастарды жұмысқа шақырады
Массагет жастарды жұмысқа шақырады

Автор: Ербол Жұмабайұлы

Статус: Massaget.kz порталының Бас редакторы

Материал жіберу БЛОГ ЖАЗУ

— Үздік әуендер —

Нұржан Тәжікенов - "Сағыныш"
Роза Рымбаева - Алтын сағым
"Тұран" тобы - Kara jorga - people's songм
"Тұран" тобы - The swan - N. Tilendiev
"Тұран" тобы - Kaiys's weeping - poems by S. Kudaiberdiev (the epic of 'Layla and Majnun')
"Тұран" тобы - Zharapazan - people's song - poems by S. Medeubek
Бас бет / Бойжеткен / Шаңырақ / Азық-түлікті сақтау ережелері

Азық-түлікті сақтау ережелері

Азық-түлікті сақтау ережелері

Жазда үйдегі азық-түліктердің бұзылу мүмкіндігі өседі. Сондықтан ыстық маусымда олардың дұрыс сақталуына мұқият болу керек. Мысал үшін осындай кезде тоңазытқышыңыз бұзылып не дұрыс істемей қалса, азық-түлік құртылмауы үшін не істеуге болады?    

Ет                                                                        

Етті тоңазытқышсыз-ақ сақтауға болады. Оны қағаз сулықтармен құрғатып сүртіп, бетіне сиыр не қойдың майын жағыңыз. Етті пергамент қағазына орап, салқын жерге іліп қойыңыз.           

Басқа тәсілді де қолдануға болады. Етті бірнеше секундқа қайнап тұрған суға салыңыз. Осылайша оның бетінде қабық пайда болады. Артынан етті кептіріп, қалың жіппен орап, жақсы желдетілетін жерде сақтаңыз. Тамаққа қолданғанның алдында еттің қабығын алып, әдеттегідей қуырыңыз не пісіріңіз.             

Етті сақтаудың басқа тәсілдері де бар: етті сірке суына малынған матаға орау, немесе қатты тұздалған суға салу. Қандай әдісті қолдансаңыз да, бірінші етті тазалап жууды ұмытпаңыз. Әрине бұл тәсілдердің ешқайсысы да етті өте ұзаққа сақтауға мүмкіндік бермейді.         

Тауық еті                                                                     

Тауық етін сақтау үшін оны тазалап, жуып, сірке суына малынған матамен тығыз ораңыз. Мата кебе бастаса оны қайта сірке суына малып алыңыз. Басқа әдіс бойынша тауық етін жан-жақтан тұзбен жағып, желдетілетін жерге іліп қоюға болады.        

Шалғам мен қияр                                                         

Осындай көкөністерді бірнеше ай бойы тоңазытқышсыз-ақ сақтауға болады. Ол үшін сабақтарын жоғары қаратып, эмальденген кастрөлге салыңыз. Үстінен суық су құйыңыз. Суды екі күнде бір рет ауыстырып тұру керек.         

Шұжық                                                                  

Шұжықты суықта сақтай алмасаңыз, оны қатты тұздалған суға бірнеше минутқа салыңыз. Шығарып, бетін сүлгімен сүртіңіз. Осылай өңделген шұжықты қараңғы, салқын жерде сақтаңыз.             

Сыр                                                                      

Сыр тоңазытқышта тұрмаса, кеуіп, қатып қалады. Бұның алдын алу үшін, оны тұзды ерітіндіге малынған сулыққа орап сақтаңыз. 

Сүт                                                                      

Сүт ашып кетпеуі үшін, оған бір түйір ас содасын қосып, қайнатып алу керек. Сүтті шыны не саз құмыраларында сақтаған дұрыс. Сыртын сулы матамен орап, ыдысты суға салып қойыңыз. Әрине желдетілетін, салқын жерге қою керек.  

Консервілер                                                           

Консервілерді ашқан бойда ішіндегі тағамды шыны немесе эмальденген ыдысқа салған дұрыс. Үстінен бір кесек қант салып, бетін қақпақпен берік жауып, оны осылайша 2-3 күн тоңазытқышсыз-ақ сақтауға болады.     

Консервіленген қызанақ, томат шырыны мен пастасы тез көгеріп қалады. Осы заттарды ұзаққа сақтаймын десеңіз, бетіне жұқа қабат май құйып қойыңыз.      

Балық                                                                     

Балықты ішек-қарнын тазалап, желбезектерін алып тастау керек. Оны жумастан, қағаз сулықтары көмегімен кептіріп сүртіңіз. Балықтың бетін тұзбен жағып, бірнеше күн тоңазытқышсыз сақтай аласыз.     

Балықты ұзақ мерзімге сақтау керек болса, тұзды суды қайнатып, оған сірке суын қосып, балықты суыған осы ерітіндіге салыңыз. 5 күннен кейін дауаны қайталаңыз.   

Дайындаған: Сания Аринова

Сурет: eva.ru

8304 1
Рейтинг: +1

Дайындаған: Сания А
Қосылған күні: 27 маусым 2013, 17:32
Пікірлер
+0
28 маусым 2013, 07:48

Етті холодильниксіз апам ет салғышқа сақтайтын. Әбден тұздап кептіріп алып ұнға сап қоятын

Пікір білдіру:

Пікір қалдыру үшін тіркеліңіз немесе сайтқа кіріңіз.

Әлеуметтік желі арқылы кіру:

Ең қызықты блогтар

Бақытты едім...
Бақытты едім...

Бұл жазып отырғаным дұрыс па, бұрыс па білмеймін...

Автор: Misha Serikov
Би өнерінің қызықтары
Би өнерінің қызықтары

Би-менің екінші өмірім.

Автор: tansamal tolebay
МЕН КӨЗБІН
МЕН КӨЗБІН

Жансыз көзге жан бітірдім

Жайна Сламбек:
Жайна Сламбек: "Мен уақытты қадірлейтін, миды "қоқыр-соқырмен" толтырмауға тырысатын адамдардың бірімін"

Бәрінің бастауы - көркем әдебиет. Кітап оқымайтын ұлтқа айналып барамыз, кілтипан...


Соңғы аудармалар

Хён/ Аға/ Brother
Хён/ Аға/ Brother

Ел: Оңтүстік Корея Жыл: 2016 Режиссер: Квон Су Гён  Сценарийін жазған: Ю Ён А  Аударған: Ғалымжан Сәңкібаев Басты рөлдерде: ДИО (Exo тобының әншісі) мен Чо Джон Сок 

Елес ерткен
Елес ерткен

Түпнұсқа атауы - Sen to Chihiro no kamikakushi Орысша атауы - Унесенные призраками Мемлекет: Жапония Жылы: 2001 Түрі: аниме Режиссері: Хаяо Миядзаки Жанры: шытырман...

Секундына 5 сантиметр
Секундына 5 сантиметр

Түпнұсқа атауы - Byôsoku 5 senchimêtoru Орысша атауы - 5 сантиметров в секунду Мемлекет: Жапония Жылы: 2007 Түрі: аниме Режиссері: Макото Синкай Жанры:...