Биолог балдың ең пайдалы түрлерін атады

Биолог балдың ең пайдалы түрлерін атады
Фото: nedelya40.ru

Фитотерапевт, биология ғылымдарының кандидаты Михаил Лущик балдың қандай түрлері ең пайдалы екенін және аурумен күресуге көмектесетінін айтты. Бұл туралы Бесінші арна хабарлады.

Маманның айтуынша, көп нәрсе балдың қай гүлдер мен ағаштардың шырындарын жинағанына байланысты. Мысалы, жөкеде суық тиюден тезірек қалпына келтіруге көмектесетін заттар бар. Акация балы ең төменгі гликемиялық индекске ие, сондықтан оны қант диабетімен ауыратындар да тұтынуға болады.

"Жеке шөптерден немесе шалғындардан алынған балдың ерекше түрлері қарақұмық сияқты жоғары бағаланады. Әсіресе, шөптерден алынған бал пайдалы", - дейді маман.

Лущик әсіресе дәрумендерге, эфир майларына, ферменттерге және микроэлементтерге бай шөптерден жасалған бал екенін атап өтті. Шөптердің барлық пайдалы қасиеттері балға ауысады.

"Бұл ара өнімінің құрамында жүрек бұлшықетінің, бауырдың және жүйке тінінің денсаулығына қажетті калий көп. Оның құрамында антиоксиданттар да бар. Олар қан тамырларын склеротикалық күйде ұзақ сақтауға көмектеседі", - дейді Лущик.

Перга (балға толтырылған тозаң) күшті қалпына келтіруге, гемоглобинді арттыруға және шаршау мен аурулар кезінде салмақ қосуға көмектеседі.

Ал бал омартасы балалардағы ас қорытуды емдеуге өте жақсы. Тәтті балауыз балаларға асқазан-ішек жолдарының проблемаларын жеңілдету үшін шайнау үшін беріледі.

"Ара өнімдерін пайдалану арқылы сіз өміріңізді айтарлықтай ұзарта аласыз", - дейді сарапшы.

Айта кетейік, бұған дейін балдың 10 түрлі емдік қасиетін жазған болатынбыз.

Т. Раушанұлы