Қатерлі ісікке алып келеді. Гастроэнтеролог асқазан жарасы белгілерін атады

Қатерлі ісікке алып келеді. Гастроэнтеролог асқазан жарасы белгілерін атады
Фото: polyclinika

Асқазан жарасы қатерлі ісіктің негізгі қауіп факторларының бірі болып саналады. Асқазанның қатерлі ісігі, көптеген басқа қатерлі ісіктер сияқты, ерте кезеңдерінде анықтау қиын. Гастроэнтеролог Артур Бернацкийдің айтуынша, онкологиялық процесс көп факторлы.

Ол асқазан қатерлі ісігінің себебі болуы мүмкін бірнеше белгіні атады:

• Helicobacter pylori бактериясы,

• созылмалы және жиі қайталанатын асқазан жарасы,

• темекі шегу,

• алкоголь,

• химиялық заттардың әсері

• дұрыс тамақтанбау,

• күйзеліс,

• генетикалық бейімділік.

1-қан тобы – кейбір адамдар осылай ойлайды, дегенмен маманының айтуынша, бұл мүлдем дұрыс емес. Сонымен қатар, осы нақты топтың иелері асқазан жарасы бар науқастардың көпшілігін құрайды.

Асқазанның қатерлі ісігін қалай анықтауға болады?

Қатерлі ісік енді ғана басталып, сәтті емделіп жатқан кезде симптомдар бойынша дер кезінде анықтау мүмкін емес. Сарапшы түсіндіргендей, симптомдар, әдетте, ісік асқазанның бұлшықет қабатына өскен кезде пайда болады - дәл сол жерде ауырсыну рецепторлары орналасқан, олар адамға дабыл қағады. Сондықтан пациенттер әдетте ауру 3-кезеңге жеткенде және тіпті метастаздар басталған кезде көмекке жүгінеді.

Асқазанның қатерлі ісігін ерте кезеңде анықтаудың жалғыз жолы - үнемі профилактикалық тексерулерден өту. Ең дәл әдіс - фиброгастродуоденоскопия (ФГДС). Гастроэнтеролог бұл 35 жастан кейін жасалуы керек, ал отбасында асқазан ісігі жағдайында, тіпті ертерек - 30 жастан кейін тексерілу керек екен.

Бұл белгі ойық жараны көрсетеді

Созылмалы немесе жиі қайталанатын асқазан жарасы, шын мәнінде, үнемі бақылауда болуы керек және әрине, емдеуді қажет ететін ісік алды ауру саналады. Оны бірден гастроскопиясыз анықтау да оңай емес.

"Асқазанның немесе он екі елі ішектің ойық жарасы үшін бір тән симптом бар - аштық ауруы. Қашан қатты ауырсыну асқазанда аштық фонында пайда болады, қарын ашқанда асқазан ауыра бастайды, ал тамақтанғаннан кейін ол жоғалады. Бұл симптом ойық жараның бар екенін  90% растайды. Қалған белгілер ерекше емес, соның ішінде кекіру мен асқазаны ашып ауруы", - дейді Артур Бернацкий.

Дәрігердің пікірінше, асқазан жарасы міндетті түрде қатерлі ісікке айналмауы мүмкін, бірақ оны назарсыз және емдеусіз қалдыруға болмайды.

Ойық жараның қатерлі ісікке айналуына не көмектеседі?

Ешқашан емделмеген асқазандағы белсенді қабынудан басқа, кейбір дәрі-дәрмектер бұған ықпал етеді. Артур Бернацкидің айтуынша, олардың арасында, мысалы, құрамында аспирин бар жоғары қан қысымына қарсы препараттар және жиі бас және тіс аурулары үшін қабылданатын стероидты емес қабынуға қарсы препараттар (NSAIDs) деп аталатын танымал ауырсынуды басатын дәрілер жатады.

"Аспирин қабылдағанда жиі жіберілетін қателік – ұйықтар алдында ішу. Бұлай ету дұрыс емес. Аспиринді бір стақан сумен тек тамақтан кейін, немесе кешкі астан кейін қабылдау керек. Тіпті аспирин жарасы деген бар - дәрі шынымен асқазанның қабырғасына жабысып, асқазанның шырышты қабығын зақымдайды", - дейді гастроэнтеролог.

 

Кофе әуесқойлары мен шылым шегушілер де асқазан жарасына қауіп төндіреді.

Айта кетейік, бұған дейін дәрігер тамақ ішкеннен кейін асқазан ауруының себебін түсіндірді.

Т. Раушанұлы