Торттар мен тәттілерге қарағанда ағзаға зиян 6 өнім

Торттар мен тәттілерге қарағанда ағзаға зиян 6 өнім
Фото: acibadem.com

Көптеген адам тамақты тек «пайдалы» және «зиян» деп бөліп, тек біріншісіне назар аударуға тырысады.

«Кәмпиттер, торттар, тәттілер – бұл «бос» калориялы тағамдар. Олар ағзаға пайда әкелмейді. Тәттілерді өте зиян дегенге сенбеңіз. Ағзаға одан да көп зиян тигізетін өнімдер бар », - дейді диетолог Триста Бест.

Сарапшылар маркетологтардың барлық амалдарына қарамастан, күнделікті рационға қандай «пайдалы» өнімдердің енбеуі керек екенін айтты.

Кептірілген жемістер

Бұл тек қалыпты мөлшерде пайдалы. Кептірілген өрік пен жемістер сіздің сүйікті шоколад кәмпиттерінен әлдеқайда көп қант болуы мүмкін.

«Жемістер әдетте пайдалы тамақ деп саналғанмен, кептірілген жемістер көбінесе қант пен калориядан тұрады. Сонымен қатар, олар әдетте аз мөлшерде болады, сондықтан олар жаңа піскен жемістерден және тіпті тәттілерден көп жегеніңізді білмей қаласыз», - дейді маман.

Гранола (мюсли)

Біз пайдалы таңғы ас дегенде мюсли еске түседі. Алайда, кез келген тәтті қабыршақтар, соның ішінде гранол, тек көмірсулардан тұрады. Бұл тағамды жеу арқылы қант қанда күрт көтеріледі.

Сымбатыңызға зиян тигізбейтін пайдалы таңғы ас керек пе? Онда сұлы, тауық жұмыртқасы, авокадо және дәнді нан таңдаңыз.

Батондар

Дүкеннен батондарды таба аласыз, оның сыртына: «мюсли, шоколад, печеньеден жасалған» деп жазып қояды. Қаптамада «Энергиялық, қанты аз, денсаулыққа пайдалы» деген жазу да болуы мүмкін.

«Алайда, мұндай нанда қарапайым шоколадтан гөрі көп калория болуы мүмкін. Бұдан ешқандай пайда жоқ», - дейді Бест.

Йогурт

Мұнда да артықшылықтар құрамға байланысты болады. Тек затбелгіге сенбеңіз - онда кез келген нәрсе болуы мүмкін. Сонымен, йогурттың көпшілігінде екі шай қасық қант және түрлі бояғыштар мен хош иістер бар.

Йогурттан пайда алғыңыз келе ме? Табиғи ақ өнімді сатып алыңыз, сонда оны дәмдеуіш жасау үшін, сіз оған жаңғақтар, жемістер немесе жидектер қосуға болады.

Дайын тағамдар

Дайын тағамдар шығаратын түрлі компаниялар оларды «денсаулық үшін жақсы» деп атайды. Шын мәнінде, ең пайдалы сорпа - сіз өзіңіз үйде тамақ дайындағаныңыз, оның құрамын білгеніңіз дұрыс.

«Дайын тағамдарда (әсіресе консервілер) көп тұз, хош иісті жақсартқыштар бар. Сондықтан өнімнің құрамын оқып шығу керек», - дейді Триста Бест.

Салат соустары

Салаттың өзі – бұл денсаулыққа пайдалы керемет тағам. Өкінішке қарай, оның барлық артықшылықтары дүкеннен алып қсқан соус кезінде жойылып кетеді.

Дайын соус тағамның барлық артықшылықтарын жоятын май, тұз, хош иістер көп. Мұның алдын алу үшін салатқа мыналарды қосыңыз :

• зәйтүн майы,

• шикі қаймақ,

• лимон шырыны

Т. Раушанұлы