Дәрігер күнде мандарин жесе не болатынын айтты

Дәрігер күнде мандарин жесе не болатынын айтты
Фото: Getty Images

Цитрус жемістерінің денсаулыққа пайдасы мен зияны қандай? Апельсин шырынды жемістерін тым көп жеп жатқаныңызды қалай білуге ​​болады? Қандай салдары бар? Дәрігер осы сынды маңызды сұрақтарға жауап береді.

Мандарин маусымы басталды – кейбір адамдар бұл жемісті килограммдап жейді. Бірақ оның салдары туралы ойламайды.

Сонымен, британдық 6 жасар Томас Траверстің басынан мынадай оқиға өткен.  Ол күніне бір келіден астам мандарин жейтін. Бірақ анасы бұған қуанды. Ол ұлының бұл жемістен тек пайда көретініне сенімді еді.

Анасы бірнеше аптадан кейін ұлының терісі қалай өзгергенін байқаған кезде дабыл қаққан. Томастың терісі сарғайып кеткен. Бала ауруханада қаралған, өйткені мұндай симптом бауырдың ауыр проблемаларын көрсетуі мүмкін, бірақ балада қауіпті патологияға тән басқа симптом – көздің шырышты қабығының сарғаюы болмаған. Сынақ нәтижесі баланың дені сау екенін көрсеткен. Оның дәмді жемістерге деген құмарлығы кінәлі болып шыққан. Рас, терінің түсін қалыпқа келтіру үшін Томас мандариндерден бас тартуға мәжбүр болған.

Мандариндер қандай жағдайда пайдалы?

«Мандариндер – бұл Жаңа жылмен және ғажайыпты күтумен тығыз байланысты шуақты, қуанышты жемістер. Негізінде, мандариндер әсіресе суық мезгілде дәрумендерге бай. Олардың құрамында иммунитетті сақтауда, жараларды емдеуде маңызды рөл атқаратын С дәрумені бар. Ол сондай-ақ холестеринді өт қышқылдарына айдауды ынталандырады, бұл қандағы холестерин деңгейін төмендетеді», - дейді педиатр Дарья Масленникова.

Сондай-ақ, С дәрумені коллаген өндірісіне, темірдің сіңуіне ықпал етеді және В дәрумендерін белсендіруге қатысады.

«В тобының дәрумендері, өз кезегінде, жүйке жүйесіне жақсы әсер ететіндіктен, уайым мен күйзелісті жеңуге көмектеседі», - дейді педиатр.  

Сонымен қатар, мандариндерде көруді жақсартатын және шырышты қабықтарды қорғауға қажетті А дәрумені бар.

Мандариннің қабығы мен жемістегі ақ қабықтардың да пайдасы зор.

Дарья Масленникованың айтуынша,  мандарин қабығындағы эфир майлары сапалы ұйқыға ықпал етеді.

«Ал ақ қабықшаларда флавоноид нобилетин бар. Ол қабынуға қарсы әсері бар және денені артық бос радикалдардан қорғайды, тотығу стрессін болдырмайды», - дейді дәрігер.

Сонымен қатар, мандариндер пайдалы бактериялардың көбеюіне ықпал етеді және ішек моторикасын жақсартады.

Мандаринді көп жегеніңіздің белгілері

«Егер сіз тым көп мандаринді жесеңіз, псевдоаллергиялық реакция дамуы мүмкін. Бұл аллергияға ұқсас тері бөртпелері. Бұл ағзаға фруктоза, лимон және аскорбин қышқылдарының көп түсуіне байланысты», - деп ескертеді дәрігер Дарья Масленникова.

Псевдоаллергиялық реакциямен, шынайы аллергиядан айырмашылығы, жейтін тағамның мөлшері үлкен мәнге ие - ол неғұрлым үлкен болса, көріністер соғұрлым ауқымды болады. Бұл жағдайда сіз мандариндерден біраз уақыт бас тартуыңыз керек, ал антигистаминдер дене қышуын жеңуге көмектеседі.

Жоғарыда сипатталған Томас жағдайына келетін болсақ, педиатр мандариндердің «шамадан тыс дозалануынан» тері сарыға айналуы мүмкін екенін растады.

«Мандариндер құрамында бета-каротин бар, ол жеміске қызғылт сары түс береді. Бақытымызға орай, жарқын жемістердің каротинді сарғаюын дамыту үшін сіз шынымен көп жеуіңіз керек», - деп түсіндіреді дәрігер.

Айтпақшы, бета-картотиннің көп мөлшері сәбізде, мангода, өрік пен апельсинде де бар.

Мандаринді қандай жағдайда жемеу керек?

Педиатр цитрус жемістерін аш қарынға жеуге болмайтынын ескертеді.

«Аш қарынға мандаринді көп мөлшерде жеуге болмайды – лимон және аскорбин қышқылдары тәбетті арттырып, гастрит немесе асқазан мен ұлтабар ойық жарасын өршітуі мүмкін», - деп түйіндейді доктор Масленникова.

Айта кетейік, бұған дейін дәрігер күніне 2 литр су ішсе ағзада қандай өзгеріс болатынын айтқан болатын.

Т. Раушанұлы