Бақыт гормоны: шоколадтың пайдалы қасиеттері және оны таңдау әдістері
Фото: lifehacker

Бақыт гормоны: шоколадтың пайдалы қасиеттері және оны таңдау әдістері

Шоколад Еуропада алғаш рет XVI ғасырда Христофор Колумб өзінің атақты саяхатынан оралып, өзімен бірге какао дәндерін ала келген кезде пайда болды. Осыдан кейін шоколад бүкіл әлемге тарап, кейін барлығының сүйікті тағамына айналды.

Шоколадтың қандай пайдасы бар?

Шоколадтың денсаулыққа пайдалы немесе зиянды екендігі туралы пікірталас көптен бері жалғасып келеді. Ғалымдар шоколадтың бірқатар пайдалы жақтарын дәлелдеді.

1. Шоколадтың көңіл-күйді жақсартатынын бәрі біледі – мұның бәрі какао бұршақтарында кездесетін қуаныш гормондары – дофамин, серотонин және фенилэтиламиннің арқасында.

2. Шоколад бұлшықеттерді оттегімен қанықтыруға көмектеседі, бұл бізді төзімді етеді және жаттығудан кейін тезірек қалпына келтіруге көмектеседі.

3. Қара шоколадты үнемі тұтыну (какао мөлшері 70 пайыз немесе одан жоғары) жүрек ауруының қаупін азайтуға және қан тамырларын нығайтуға көмектеседі.

4. Ол сондай-ақ холестериннен арылуға көмектеседі, инсульт, аритмия және жүрек жеткіліксіздігі қаупін азайтады.

5. Қаншалықты таң қаларлық болса да, шоколад қант диабетінің алдын алуға көмектеседі дейді мамандар.

6. Шоколадта ұйқы безінің жұмысына көмектесетін антиоксиданттар бар, сонымен қатар ол мидың жұмысына жақсы әсер етеді.

7. Альцгеймер ауруы дамуының алдын алуға көмектеседі, есте сақтау қабілетін нығайтады.

8. Шоколад ішектің қабынуын емдейді, ас қорытуды жақсартады, бауырға жақсы әсер етеді, сонымен қатар теріні күн сәулесінің зиянды әсерінен қорғайды, иммунитетті нығайтады, жүкті әйелдерге де пайдалы.

Табиғи шоколадты қалай анықтаймыз:

1. Шоколадтың кішкене бөлігі алақанда 20 секунд ұстағанда еріп кетсе, бұл табиғи нәрсе, егер ол ерімесе, табиғи какао майы басқа арзан сары маймен ауыстырылған. Табиғи шоколадты +32 ° C температурада еріту керек.

2. Бір стақан сүтке шоколадтың бір бөлігін салыңыз. Батып кетсе – табиғи, сүт бетінде қалқып кетсе, жасанды қоспалар бар.

3. Шоколадтың бір бөлігін мұздатыңыз. Бетінің боялған кездегі белгісі табиғи шоколадты білдіреді.

4. Қара шоколадты отқа қойғанда, ол күйіп кетпеуі керек. Шоколад күйе бастаса, оның сапасы жақсы емес.

Айтпақшы, сүт шоколады шоколадты қоюландырылған сүтпен араластыру арқылы ойлап табылды. Бұл өнертабыстың авторларының бірі – Генри Нестле, әлемдегі ең танымал брендтердің бірі оның есімімен аталған.

Дәстүрлі мексикалық халық медицинасы шоколадты дәрі ретінде пайдаланады.

Т. Раушанұлы