D дәрумені жетпегенде

D дәрумені – медицинадағы ең қызба тақырыптардың бірі. 2007 жылы қарапайым D дәруменін қосымша қабылдайтын адамдар оны қабылдамағандарға қарағанда 7%-ға сирегірек өледі деген зерттеу нәтижесі жарық көрді. Бір жылдан соң басқа көлемді зерттеу бойынша, D дәрумені деңгейі төмен әйелдерде D дәрумені қалыпты әйелдерге қарағанда сүт безі ісігі дамып, өліп кету қаупі жоғарырақ екен.

D дәрумені не үшін қажет?

D дәрумені денеге кальцийді жұтып, сүйектердің өсуіне ықпал етуге керек. Егер D дәрумені жетіспесе, балаларда сүйектердің жұмсаруына, ал ересектерде сүйектердің қисаюына әкеледі. Қазіргі кезде D дәруменінің жетіспеушілігін сүт безі, тоқ ішек, қуықалды без ісігімен, жүрек ауруларымен, депрессиямен және артық салмақпен байланыстырады. D дәруменінің дәлелденген артықшылығына оның кальциймен біріккен сүйектерді бекітетін рөлі жатады.

D дәрумені жетпегенде: 

- көңіл-күйдің тез бұзылуы;

- тез шаршау;

- иммунитеттің әлсіреуі, маусымдық ауруға бейім болуы;

- тері жарасының асықпай жазылуы;

- шаштың түсуі;

- тырнақтың жұмсақтығы;

- бұлшықеттің, буынның ауыруы. 

D дәрумені қандай өнімдерде бар?

D дәрумені санаулы азық-түліктерде ғана болады. D дәруменінің үш керемет тағамдық көзі:

- Арқан балық (лосось);

- Скумбрия;

- Саңырауқұлақтар.