Оқи отырыңыз

Көркем сөз – көңіл тілі,
Жалаң сөз – зейін тілі.

Автор: Ахмет Байтұрсынұлы

— Редактор бағаны —

Массагет жастарды жұмысқа шақырады
Массагет жастарды жұмысқа шақырады

Автор: Ербол Жұмабайұлы

Статус: Massaget.kz порталының Бас редакторы

Материал жіберу БЛОГ ЖАЗУ

— Үздік әуендер —

Нұржан Тәжікенов - "Сағыныш"
Роза Рымбаева - Алтын сағым
"Тұран" тобы - Kara jorga - people's songм
"Тұран" тобы - The swan - N. Tilendiev
"Тұран" тобы - Kaiys's weeping - poems by S. Kudaiberdiev (the epic of 'Layla and Majnun')
"Тұран" тобы - Zharapazan - people's song - poems by S. Medeubek
Бас бет / Бойжеткен / Аспаздық / Ашылған көкөністерді сақтау әдістері

Ашылған көкөністерді сақтау әдістері

Ашылған көкөністерді сақтау әдістері

Тамақ пісірген кезде артық картоп не басқа да көкөністер ашып, турап қойған сәттеріңіз болды ма? Оларды қалай сақтауға болады?

Ашылған, туралған көкөністерді бірден қазанға салу керек. Себебі ұзақ сақталу барысында оның дәмі мен қасиеттері бұзылады. Сондықтан тамақ әзірлемес бұрын, өзіңізге қажетті көкністердің нақты шамасын біліп алып, одан артық ашып, турамаған жөн.

Тазаланған картоптың тез қарая бастайтыны баршамызға белгілі. Бұл картоптағы күрделі органикалық қосылыстар мен ауаның әсерінен болады. Картоптағы фермент қышқылданып, түсін өзгертеді. Артық тазаланған картопты суға пісіре салуға болады. Қайнаған суға салып, 5-10 минут қайнатыңыз. Піскен картоп қараймай, ұзақ сақтала алады. Ал келесі жолы оны тағамға қолданыңыз.

Картопты қысқа мерзімге сақтау үшін (2-3 сағат), оны 12°-тан жылы емес суға салып қойыңыз. Осылайша оның сақталуын ұзарта аласыз, картоп суда ауаға қарағанда баяуырақ қараяды. Алайда су картоптан көмірсулар, минералды тұздар, С дәруменін "сорып алады", демек суда сақталған картоптың пайдалы қасиеттері кеми түседі.

Картопты ашып қойып үлгерсеңіз, оны тұтас сақтаңыз, яғни турамаңыз. Туралған картоп тілімдерін сақтау мүлдем қиын болуы мүмкін.

Ашылған картопты қайнаған ыстық суға салып, артынан суытуға болады. Осы әдіс нәтижесінде картоптың бетінен фермент кетіп, ауа әсерінен қараймайды. Бірақ бұндай картопты даярлағанда оның дәмі ерекше болады.

Ашылған, туралған тамырлы көкністерді (сәбіз, қызылша) 12°-тағы температурада үстіне ылғал сулық төсеп қойып, 2-3 сағат сақтауға болады. 

Орамжапырақ, пияз сынды көкөністерді құрғақ сулықпен жауып, бірнеше сағат суықта сақтасаңыз болады.

Салат жапырақтары, көк-шөптердің түр-түрін жабық ыдыста қалыңдығы 5-7 см-ден артық қылмай 2-3 сағат суықта сақтауға болады.

Қазір арнайы вакуум жасай алатын заманауи ыдыстар бар. Соларды қолданып көкөністердің сақталуын ұзарта аласыз. Мысалға туралған көк-шөп осындай ыдыста бірнеше күн (тоңазытқышта) сақтала алады.

Дайындаған: Сания Аринова

Сурет: kolbasa77.ru, od9.ru

9057 1
Рейтинг: +1

Дайындаған: Сания А
Қосылған күні: 20 ақпан 2013, 14:43
Пікірлер
+0
20 ақпан 2013, 15:05

ашылган картопты тузды суга салып койсада болады, караймайды

Пікір білдіру:

Пікір қалдыру үшін тіркеліңіз немесе сайтқа кіріңіз.

Әлеуметтік желі арқылы кіру:

Ең қызықты блогтар

Бақытты едім...
Бақытты едім...

Бұл жазып отырғаным дұрыс па, бұрыс па білмеймін...

Автор: Misha Serikov
Би өнерінің қызықтары
Би өнерінің қызықтары

Би-менің екінші өмірім.

Автор: tansamal tolebay
МЕН КӨЗБІН
МЕН КӨЗБІН

Жансыз көзге жан бітірдім

Жайна Сламбек:
Жайна Сламбек: "Мен уақытты қадірлейтін, миды "қоқыр-соқырмен" толтырмауға тырысатын адамдардың бірімін"

Бәрінің бастауы - көркем әдебиет. Кітап оқымайтын ұлтқа айналып барамыз, кілтипан...


Соңғы аудармалар

Хён/ Аға/ Brother
Хён/ Аға/ Brother

Ел: Оңтүстік Корея Жыл: 2016 Режиссер: Квон Су Гён  Сценарийін жазған: Ю Ён А  Аударған: Ғалымжан Сәңкібаев Басты рөлдерде: ДИО (Exo тобының әншісі) мен Чо Джон Сок 

Елес ерткен
Елес ерткен

Түпнұсқа атауы - Sen to Chihiro no kamikakushi Орысша атауы - Унесенные призраками Мемлекет: Жапония Жылы: 2001 Түрі: аниме Режиссері: Хаяо Миядзаки Жанры: шытырман...

Секундына 5 сантиметр
Секундына 5 сантиметр

Түпнұсқа атауы - Byôsoku 5 senchimêtoru Орысша атауы - 5 сантиметров в секунду Мемлекет: Жапония Жылы: 2007 Түрі: аниме Режиссері: Макото Синкай Жанры:...