Оқи отырыңыз

Таудың алдында есеп беріп тұрған жөн...

Автор: Есмұхан Обаев

— Редактор бағаны —

Массагет жастарды жұмысқа шақырады
Массагет жастарды жұмысқа шақырады

Автор: Ербол Жұмабайұлы

Статус: Massaget.kz порталының Бас редакторы

Материал жіберу БЛОГ ЖАЗУ

— Үздік әуендер —

Нұржан Тәжікенов - "Сағыныш"
Роза Рымбаева - Алтын сағым
"Тұран" тобы - Kara jorga - people's songм
"Тұран" тобы - The swan - N. Tilendiev
"Тұран" тобы - Kaiys's weeping - poems by S. Kudaiberdiev (the epic of 'Layla and Majnun')
"Тұран" тобы - Zharapazan - people's song - poems by S. Medeubek
Бас бет / Бойжеткен / Аспаздық / Қанша уақытта піседі?

Қанша уақытта піседі?

Қанша уақытта піседі?

Жарма не көкөністі тәтті қылып пісіруге бел бусаңыз да, оның неліктен дәмді шықпағанына уайымдайсыз ба? Тамақты дайындаудың ең оңай жолы сіз үшін азапқа айналмас үшін мына ескертпені оқып, қандай тағамның қанша уақытта пісетінін біліп жүріңіз.

Жарма түрлері

 

Қарақұмық жармасын тазалап, қайнап тұрған су құйып (қарамұқ пен судың қатынасы 1:2), баяу отта 15 минут пісіру керек.

Жүгері жармасын жуып, қайнап тұрған суға не сүтке 10-20 минут пісіріңіз.

Ұнтақ жармасын аз-аздан қайнап тұрған суға не сүтке қосып, қайнатып, отын басып, 3-5 минут пісіру керек.

Арпа жармасы 40 минуттан 1,5 сағатқа дейін піседі. Бұл жарманың түріне байланысты. Пісірмес бұрын, арпаны бірнеше сағатқа суық суға бұқтырып қойсаңыз, оны пісіру уақыты біршамаға азаяды.

Сұлы қауызын қайнап тұрған су немесе сүтке салып, баяу отта араластырып, 3-5 минут пісірген дұрыс.

Тарыны жуып, қайнап тұрған суда 25-30 минут пісіріңіз. Есіңізде болсын, тары көлемі піскеннен кейін, 5-6 есе үлкейеді.

Жуылған күріштің үстінен қайнап тұрған су құйып, 15-20 минут баяу отта пісіру керек. Бетін қақпақпен жауып, судың толықтай буланғанын күтіңіз. Күріш пен судың қатынасы - 1:2. Пісіру барысында күрішті араластырмай-ақ қойыңыз.
Ұннан әзірленген  тағамдар
 
Варениктерді қайнап тұрған суға салып, судың бетіне  қалқып шыққанын күтіңіз. Осыдан кейін тағы 5 минут пісіру керек.
Үзбені (украин халқының дәстүрлі қамырдан жасалынатын тағамы) тұздалған қайнап тұрған суға салып, судың бетіне қалқып шыққанға дейін пісіріңіз. 
Пастаны (спагетти немесе  кез келген  макарон түрлері) тұздалған, қайнап тұрған суға салып, орамасында көрсетілген уақытта қайнатыңыз. Әдетте 100 г пастаға 1 литр су мен 10 г тұз керек. Әзірлену уақыты пастаның түрі мен пішініне байланысты. Ең дұрысы пастаны әбден пісірмей, оның қатты, бірақ шикі емес қалпына дейін қайнату. Бұндай нәтижеге қол жеткізем десеңіз, орамадағы жазылған уақыттан 1-2 минут кем қайнатқаныңыз дұрыс.
Тұшпараны қайнап тұрған тұздалған суға олар судың бетіне қалқып шыққанша қайнату керек. Тұшпара мен судың қатынасы - 1:4. 

Көкөністер
 
Кәдіні майда турап, 8 минут пісіруге болады. Ал үлкен бөліктерге туралған кәді 20-30 минутта піседі.
Орамжапырақты 15-20 минут, алдын ала турап пісіру керек.
Түсті орамжапырақты бірнеше бөлікке бөліп, 10-15 минут бойы пісіреді.
Картопты турап, 15 минут пісіру керек.
Сәбіз 20-25 минутта піседі.
Қызылша 40-50 минутта піседі.
Асқабақтың пісуі үшін 30 минут қажет.
Бұршақ тұқымдастары
 
Тұтас бұршақты алдын ала суға бірнеше сағатқа бұқтырып қою керек. Пісірмес бұрын, суын төгіп, бұршақты қайта жаңа суға салып, 1-1,5 сағат пісіріңіз. Жарма бұршақты алдын ала суға бұқтырмай-ақ, 45 минуттан  1 сағатқа дейін пісірсе болады.

Жаңа  жүгеріні суық суға қайнатып, 10-15 минут пісіріңіз. Былтырғы жүгері бұдан ұзағырақ, 40 минут шамасында піседі.

Фасоль бұршағын пісірмес бұрын, суық суда 6-12 сағатқа бұқтырып қойған дұрыс. Кейін оны жаңа суға салып, 40-60 минут бойы пісіріңіз.

Жасымықты жуып, қайнап тұрған суға баяу отта 10 минуттан 40 минутқа дейі пісіреді. Нақты пісу уақыты жасымықтың түріне байланысты. Мысалға, қызыл жасымық 10 минутта, жасыл - 30 минутта, ал қоңыр жасымық 40 минутта әзір болады. 

Суреттер: lady.mail.ru.

12291 0
Рейтинг: +0

Дайындаған: Сания А
Қосылған күні: 28 сәуір 2012, 17:46
Пікірлер
+0
28 сәуір 2012, 18:50

чето дәмді болатын сияқты ғо

+0
28 сәуір 2012, 19:09

оооопа жақсы кеңестер)))))

+0
30 сәуір 2012, 23:51

Күнделікті тамақ жасап жүрген кез-келген адам біледі деп ойлаймын.

Пікір білдіру:

Пікір қалдыру үшін тіркеліңіз немесе сайтқа кіріңіз.

Әлеуметтік желі арқылы кіру:

Ең қызықты блогтар

Азандағы мен №2
Азандағы мен №2

"Америкада бұлай, Англияда солай" демей, өзіміздің...

Гормондар ойнайды, лә-лә-лә
Гормондар ойнайды, лә-лә-лә

Адам биология, химия мен физикаға тәуелді... Мойындамай көріңізші

Маған да бір адам керегі анық ...
Маған да бір адам керегі анық ...

Күнделіктен бір жазба ...

Өміріме өрнегін салған - ғаламтор
Өміріме өрнегін салған - ғаламтор

«Ғаламды шырмаған «ғаламтор шырмауынан» шыға алатын шынайы жан бола аламын ба?!»


Соңғы аудармалар

Хён/ Аға/ Brother
Хён/ Аға/ Brother

Ел: Оңтүстік Корея Жыл: 2016 Режиссер: Квон Су Гён  Сценарийін жазған: Ю Ён А  Аударған: Ғалымжан Сәңкібаев Басты рөлдерде: ДИО (Exo тобының әншісі) мен Чо Джон Сок 

Елес ерткен
Елес ерткен

Түпнұсқа атауы - Sen to Chihiro no kamikakushi Орысша атауы - Унесенные призраками Мемлекет: Жапония Жылы: 2001 Түрі: аниме Режиссері: Хаяо Миядзаки Жанры: шытырман...

Секундына 5 сантиметр
Секундына 5 сантиметр

Түпнұсқа атауы - Byôsoku 5 senchimêtoru Орысша атауы - 5 сантиметров в секунду Мемлекет: Жапония Жылы: 2007 Түрі: аниме Режиссері: Макото Синкай Жанры:...